"Det var en sommar i Nittkvarn, Dalarna. Jag var 16 år och min dåvarande flickvän föreslog att jag skalle skriva något åt henne som hon kunde spela på sin fiol. Jag linjerade ett ritblock och började skriva. Sedan dess har komponerandet varit detsamma som mitt jag, ett maniskt skapande utan ro, ett 'kall'."
Så berättar Stellan Sagvik själv om den första impuls som fick honom att börja uppfatta sig själv som tonsättare. Det är knappast en överdrift att påstå att Stellan idag hör till de mest produktiva tonkonstnärerna. Hans kronologiska verkförteckning rymmer idag (1991) 190 opus och inkluderar bland annat tre symfonier, åtta (!) operor, tolv instrumentala konserter, fem stråkkvartetter, oratorier, orkesterverk, kantater etc... En imponerande lista som vittnar om en mångsidig intressesfär, bred praktisk erfarenhet, konstnärlig disciplin, effektivitet och att han värdesätter sin tid.
När de flesta av den äldre generationens tonsättare stegvis banade sin egen väg befriade från förra seklets idiom, inledde Stellan sitt konstnärsskap när de nya möjligheterna redan var uppfunna.
"Att tro att man kommer med något helt nytt är inte bara befängt och uppblåst, det är också slöseri med kunskap. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen... Jag är en del i en traditionskedja, att påstå annat är fåfänglighet", säger han om sitt förhållande till traditionen. Och tillägger: "Tradition är att våga arbeta efter eget huvud, (inte efter andras) som konstnärer gjort i alla tider".
Stellan är en person med mångsidiga intressen och han skriver ofta musik till egna texter och libretti till sina musikdramatiska verk. Som författare är han varken en inåtvänd poet, plågsamt beroende av inspirationen, eller en filosofteoretiker som uteslutande koncentrerar sig på estetiska problem. Med sin utmärkta teknik och praktiska (i det ordets goda mening) attityd till sin konst, påminner han snarare om en arkitekt som väljer olika konstruktionsmetoder till att bygga en katedral, en simhall eller en teater. När det passar hans uttrycksbehov, använder han sig av olika möjligheter: dissonant kontrapunkt, impressionistiska effekter, polytonalitet, folkmusik, användandet av flera, parallellgående harmoniska plan, tolvtonsteknik... Men själva byggmaterialet väljs och utvärderas alltid strikt efter hans personliga smak och förmåga att effektivt lösa det givna konstnärliga problemet.
"Vi har, vilket är fallet med varje ny tid, idag större möjligheter än någonsin att finna verktyg för att forma vår egen estetik ..."
Han hör inte till dem som förbehållslöst kastar bort föregående generationers ideal och lexikon. Inte heller använder han sig av alla de senaste tendenserna. Hans vida synkrets och stora insikter gör att han inte föredrar någon färdig "-ism", "ström" eller metod. I stället rör han sig fritt inom den "erövrade terrangen".
"Varje enskilt verk skapar sin egen metod. Tolvton? Jag har faktiskt (!) skrivit två genomseriella verk, den första flöjtkonserten (på CD nosag 027) och Sequenzia för klarinett och piano, plus några partier i min opera Meneo, och jag har överlevt. Flöjtkonserten är dessutom oerhört intensiv och känslomättad."
Det mest karakteristiska för Stellan är hans fallenhet för musikdramatik och allt som ryms inom begreppet "program".
"Mina verktitlar är (mestadels) intimt förknippade med verkets själ ... titlarna rymmer oftast 'program' eller koder och är sällan 'bara' absoluta verknamn."
I hans musik kan jag inte hitta strävan efter rent konstruktiva mål, han beskriver sig själv som "intuitiv kännare".
"Jag lyssnar och associerar icke-abstrakt, har lätt att omsätta impulser i musik. Jag är varken berättare eller analytiker, snarare 'dialogör'." Och för att föra en dialog behövs en partner - i detta fallet en publik, en lyssnare."