Vampire State Building/Flute Status

Vampire State Building/Flute Status, för flöjt och piano op. 189, 1999

Min fru Kinga ville att jag skulle skriva något för henne och hennes pianistvirtuosa mor. Eftersom bägge är från Transylvanien föll sig titeln naturligt. Stycket är ett mycket rytmiskt, teknisk svårspelat bygge, med många oväntade accenter. Men ser man till konstruktionen är den lika symmetrisk och stabil som någonsin en hög empirisk byggnad i USA. Kingas mor Ilona gästade oss sommaren 1999 och satt dagligen och slet med den näst intill hela tiden ackordiska pianosatsen, hela tiden leende. Jag misstänker att hon tänkte "han förstår ju inte bättre...".

Inför uruppförandet i Tyskland 2001 kastade jag hela solostämman, skrev en ny, och rensade - mycket - i pianots noter. Efter vissa protester repeterade Kinga och hennes mors före detta elev Angela Seiwerth in stycket och spelade det med bravur i Seuzach Konzerthalle i november. Konserttillfället var faktiskt första gången de lyckades spela genom stycket i sin helhet, utan avbrott...

Styckets dubbla titel kommer sig av det som hände i USA 11 september 2001. Efter det vägrade tyska konsertarrangörer att framföra verk med titlar anspelande på flyg, stater eller byggnader. Därför döptes stycket om till "Flute Status" inför uruppförandet. När detta sedan väl kom till stånd hade känslorna något lagt sig och det var möjligt att spela stycket under dess ursprungliga namn - Vampire State Building.

förstasidan  |   biografi  |   verk  |   diskografi  |   kontakt
webbdesign: Mattias Franzén