Tripod

Tripod, för oboe, klarinett och fagott op. 193, 2000/2012

När jag spelade in min serie Svenska Concertini gjorde jag det i Cluj, Transylvanien, med de eminenta solisterna Filarmonica de Cluj. Klarinettisten var Liviu Gocan, en mycket seriös och elegant musiker. Han gillade verkligen "sitt" stycke, och berättade att han bildat en trio. Kunde jag tänka mig att göra något stycke för den? Glad över frågan svarade jag "Självklart", fast på rumänska, genom tolk. Det var 1997. Nu är det år 2000 och jag har just i månaden maj äntligen fått tid att sätta mig och skriva denna trio! Uruppförandet planeras att ske i direktsändning i rumänsk radio och sedan fortsätta under en turné till Frankrike och Tyskland. Måhända det hjälpte till att skapa tidsutrymme...
Stycket är kort, intensivt, virtuost, mycket "träblås-mässigt" eftersom jag själv spelar alla tre instrumenten. Som en pendeng till Cluj innehåller tematiken allusioner på tongångar i mitt orkesterverk "Clushoes" som Liviu och hans kollegor var med om att uruppföra 1998, och dessutom taktartsmässiga referenser till kammarduon "Vampire State Building".

2012 gjorde jag en ny version av stycket - Tripod 2 - för Mimi Sunnerstams franska trio; flöjt, violin, cello, som en pendang till den "Suite Chermis" som jag skrev för syskonen Sunnerstam 1984.

förstasidan  |   biografi  |   verk  |   diskografi  |   kontakt
webbdesign: Mattias Franzén