Clushoes

för orkester, op. 187, 1995-97

Jag träffade min blivande fru Kinga i Cluj (Transylvaniens största stad) när jag var där för att uruppföra och spela in fyra av mina orkesterverk. Det blev mycket promenerande på stadens nattliga våta gator medan förhållandet började spira, och Kinga kommenterade mina slitna svarta skor. Cluj är en skostad, ett slags Örebro, och hon föreslog att jag skulle köpa nya. Därav blev intet. Då.

Dirigenten vid framförandena av de fyra orkesterverken Mika Eichenholz föreslog orkesterledningen att jag skulle skriva ett stycke speciellt för Filarmonica de Cluj som han kunde framföra året därpå, när han "ändå skulle dit och dirigera igen". Jag fick beställningen (föga anade de att kostnaden för stämutskriften, måttlig efter svenska förhållanden eftersom stycket är ganska kort, skulle överstiga orkesterns totala årsbudget två gånger! Svensk musik efterskänkte halva summan. Jag betalade resten...).

Trevande startade kompositionsarbetet, men uppgiften att övertyga Kinga om att komma till Sverige ( = till mig) tog all min tid. Jag försökte alla trick (för att få arbetet att fungera, alltså): Jag till och med arbetade om mitt superkorta orkesterstycke "1971" för att få ett avstamp. Utan resultat! Det dröjde ända tills Kinga varit här i mer än ett år innan jag kunde fullborda stycket, och då tack vare de där utslitna skorna. Jag satte på mig dem när jag arbetade, mindes de långa promenaderna upp och nedför regntunga gator på kullarna runt Cluj. Det gav tematiken till Clushoes, quasi programmusik.

Mika uruppförde stycket i Cluj i februari 1997. En mycket kall vinter. Han lyckades få upp farten till nästan hälften av vad det skulle varit i den kylslagna, ouppvärmda konsertsalen. Kinga var kvar hemma i Sverige. Men jag mindes hennes förslag att skaffa nya skor. Så DÅ gjorde jag det. Snygga, med röd tåhätta och nästan lacklyster...

(Stycket spelades sedan in 1999 av Radiosymfonikerna under Joakim Unander, lätt omarbetat = förlängt med 3 minuter, och i den varma, ombonade Berwaldhallen lyckades Jocke piska fram ett virtuost framförande, i rätt tempo!)

förstasidan  |   biografi  |   verk  |   diskografi  |   kontakt
webbdesign: Mattias Franzén